Oslo (Infront TDN Direkt): Oslo Børs falt fredag ettermiddag, i likhet med oljeprisene.
Risikosentimentet i råvaremarkeder bedret seg etter flere nyheter om støtte til den kinesiske økonomien fra den kinesiske sentralbanken (PBOC). Jernmalmprisene ledet an med en oppgang på over 2 prosent, aluminiumsprisen var opp rundt 1,3 prosent mens kobberprisene var opp rundt 2 prosent fredag ettermiddag. Oljeprisene snudde ned fredag ettermiddag og ble handlet til rundt 73 dollar pr fat ved stengetid på Oslo Børs fredag.
Oljemarkedene ventes forbli volatile i påvente av videre utvikling, noterer SEB i et notat.
"Uavhengig av omfanget og strategien for den israelske gjengjeldelsen (mot Iran), kan vi for øyeblikket være vitne til et skifte i oljemarkedet. Fokuset flytter seg fra en generell frykt for at kritisk iransk oljeinfrastruktur blir påvirket, til en forventning om at USA vil stramme inn sanksjonene mot iransk oljeeksport etter det amerikanske valget. Begge scenariene kan føre til redusert iransk oljeproduksjon i 2025, og dermed potensielt balansere oljemarkedet og tillate Opec+ til å slippe mer olje på markedet uten å senke prisene betydelig", skriver SEB fredag.
Selv om den geopolitiske risikopremien har blitt lavere tror SEB at det foreligger en oppside i oljeprisene fra nåværende nivåer. Fortsatt stramme fundamentale forhold i USA støtter også dette synet.
VLCC-markedet startet uken tregt, men ligger an til å avslutte uken høyere etter en rateoppgang på 6,9 prosent i går til 45.100 dollar dag. Meglere rapporterer at frakter i Midtøsten med lastdatoer i november har blitt sluppet, noe som har økt aktiviteten i regionen. Også Atlanterhavsregionen har sett økt aktivitet, noe som bidrar til et fastere marked samlet sett, ifølge Clarksons Securities.
Data fra Kina i morges og USA denne uken overgikk forventningene og tyder ifølge Arctic Securities på at oljeetterspørselen kan bli høyere enn de nåværende pessimistiske forventningene. I tillegg bør stimulans fra Kina bidra til bedret oljeetterspørsel og øke landets oljeimport, noe som vil være støttende for tankmarkedet, ifølge meglerhuset.
"EIA rapporterte et bredt lagertrekk på grunn av sterk etterspørsel, mens makrodata viste at forbrukerne fortsatt er robuste. Kinas BNP og månedlige makrodata overgikk forventningene, noe som indikerer at økonomien begynner å ta seg opp igjen. Raffinerietterspørselen steg til det høyeste nivået på tre måneder, selv om den var ned 5 prosent på årsbasis. Med regjeringens forpliktelse til ytterligere stimulanser, bør etterspørselen bedre seg herfra og legge til rette for en varig innhenting i importen. Følg med!", skriver Arctic Securities i en oppdatering fredag.
Rapporteringssesongen på Oslo Børs begynner for alvor neste uke med rundt 26 selskaper på kalenderen som legger frem kvartalstall.
Gjensidige er blant selskapene som legger frem kvartalstall tirsdag. I tredje kvartal venter DNB Markets et løft i resultatet før skatt fra 1,1 milliarder i fjor til 2,2 milliarder kroner for samme periode i år, noe som er høyere enn konsensusforventningene på 1,9 milliarder kroner.
"Uværet Hans la sammen med engangskostnader knyttet til IT systemet i Danmark en demper på resultatutviklingen i tredje kvartal 2023 og fraværet av tilsvarende hendelser i år gjør at vi venter et løft i kvartalsresultatet på årsbasis", skriver meglerhuset.
Utover det venter meglerhuset at det tirsdag vil være fokus på mer detaljer rundt hvordan selskapet i skjæringspunktet mellom oppjusterte forsikringspremier og økte kostander ved skadehåndteringen vil ha greid å balansere forholdet mellom å fornye kundene og opprettholde inntjeningen.
Ellers har HSBC nedgradert Gjensidige til "reduce" med et kursmål på 175 kroner pr aksje, melder Bloomberg News fredag. Gjensidige falt 0,7 prosent fredag.
Hovedindeksen på Oslo Børs endte ned 0,71 prosent til 1.433,62 poeng, omsatt for 4.349 millioner kroner.