<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

KOMMENTAR: BRED NEDGANG PÅ OSLO BØRS TORSDAG

Børsmelding
Publisert 31. okt.

Oslo (Infront TDN Direkt): Det var bred nedgang på Oslo Børs torsdag med ganske store kursutslag for enkelte aksjer.

Crayon endte ned 8 prosent torsdag etter at Softwareone varslet svakere enn ventede tall tredje kvartal 2024 og nedjusterte guidingen. Samtidig har selskapet utnevnt ny konsernsjef. Softwareone-aksjen faller over 30 prosent på SIX Swiss Exchange.

En av grunnene for det svake kvartalet til Softwareone var ifølge selskapet en reduksjon i visse leverandørinsentiver slik tilfellet var i første halvår 2024. ABG Sundal Collier mener at isolert sett vil dette ikke ha en smitteeffekt på Crayon ettersom selskapet ikke opplevde det samme i tilsvarende periode.

"Gitt historisk merittliste og den forskjellige regionmiksen vil Crayon sannsynligvis gjøre det mye bedre sammenlignet med Softwareone i tredje kvartal etter vårt syn. I tillegg ser det ut til å være selskapsspesifikke problemer som vi ikke ser noe smitteeffekt til Crayon på. Dette er imidlertid et negativt datapunkt som fortsatt peker på forsiktig forbruk blant kundene", skriver ABG Sundal Collier.

Pareto Securities mener i utgangspunktet at Softwareones nedjustering av guiding samt bytte av konsernsjef peker mot intern uro snarere enn noen strukturelle markedsendringer. Meglerhuset fremholder imidlertid at det er en klar risiko for at dette er et tidlig varseltegn på svakhet i markedet.

"(…) men hvis Crayon-aksjen skulle falle på dette, ville vi sett på det som en kjøpsmulighet", skriver meglerhuset.

Arctic Securities trekker frem at Softwareones uttalelse om at "going-private"-diskusjonene går fremover, men at det fortsatt er utfordringer knyttet til det generelle forretningsmiljøet, som noe negativt.

"Gitt den relaterte Crayon-Softwareone fusjonssagaen, er dette litt negativt på frittstående basis for aksjene selv om Softwareone også nevner 'fortsatt'", skriver Arctic.

Meglerhuset mener imidlertid at med tanke på den positive Microsoft-rapporten sent i går kveld burde ikke aksjen se noen betydelig reaksjon.

Aker Solutions fikk en justert ebitda på 1.208 millioner kroner i tredje kvartal 2024 og oppjusterer omsetningsguidingen litt for 2024. Videre foreslår selskapets styre et ekstraordinært utbytte på 21 kroner pr aksje, tilsvarende totalt 10 milliarder kroner.

Pareto oppjusterer kursmålet på Aker Solutions til 55 kroner fra 47 kroner etter utbytte-nyheten onsdag. Meglerhuset bemerker at aksjen steg rundt seks prosent i onsdagens handel, men mener fortsatt det er riktig at aksjen handles kraftig opp i dag.

Den normale utbyttepolitikken på 40-60 prosent av nettoresultatet opprettholdes foreløpig, men Fearnley Securities skriver at det ikke vil være overraskende å se positive endringer i utbyttepolitikken fremover.

DNB Markets er mer avmålt til Aker Solutions, men oppjusterer kursmålet til 48 kroner fra 46 kroner med fortsatt hold-anbefaling. På DNB Markets' estimater etter utbytte, er selskapsverdi/ebitda på 2,9 ganger på 2025-estimatene, og stigende til 4,3-6,4 gangeren i 2026-2027-estimatene, på grunn av lavere inntjening.

Aker Solutions steg 13,6 prosent til 52,25 kroner pr aksje torsdag.

Europris falt rundt 4 prosent etter fremleggelsen av sine resultater for tredje kvartal torsdag. Selskapet fikk en ebitda på 428 millioner kroner i tredje kvartal 2024, mot 404 millioner kroner i samme periode året før og Infront-konsensus på 447 millioner kroner.

Selskapet er trygge på å nå målsettingen om å øke den årlige omsetningen i ÖoBs eksisterende butikkportefølje til fem milliarder svenske kroner innen utgangen av 2028, samt gjenopprette en driftsresultatmargin på fem prosent.

ABG Sundal Collier kommenterer imidlertid at det ikke er tvil om at ÖoB har utfordringer, med et rent driftsresultattap på 150 millioner svenske kroner. Selskapets mål for ÖoB er uendret, men ABG skriver likevel at utsiktene er noe mer forsiktige.

Europris' ebitda var over fire prosent lavere enn konsensus, men Pareto noterer at salget, som tilsvarer en organisk vekst på 4,4 prosent, var på linje med estimatene. Det var imidlertid lavere enn ventede bruttomarginer som førte til et svakere enn ventet resultat. Meglerhuset venter å nedjustere sine ebitda-estimater for 2025 med 3-5 prosent etter rapporten.

Aker Carbon Capture (ACC) fikk et driftsresultat på -12 millioner kroner i tredje kvartal, men det er hva selskapet skal gjøre kontantene sine markedet er opptatt av.

"Ingen oppdatering fra styret i ACC som fortsatt er i prosessen med å bestemme selskapets fremtidige strategi og struktur. Enda viktigere er det ingen konklusjon for bruk av provenyet fra SLB-transaksjonen (mottatt i andre kvartal 2024), men "investeringsmuligheter" vurderes, og selskapet oppgir at det har en pro-rata garanti på pågående prosjekter (som skal fullføres i løpet av 2025)", skriver Pareto Securities.

Selskapets kontantbeholdning på 4,5 milliarder kroner var i tråd med forventningene. Inkludert selskapets salgsopsjon til en transaksjonssum på 1,03 milliarder kroner, skriver Pareto at dette gir en verdi på rundt 9,2 kroner pr aksje, noe som betyr at aksjen handles til rabatterte priser.

Aker Carbon Capture falt 0,5 prosent til 6,10 kroner på Oslo Børs torsdag.

Ellers falt Okea 1 prosent etter å ha lagt frem sin kvartalsrapport. Selskapet veter at produksjonen i 2025 vil falle til 28.000-32.000 fat oljeekvivalenter pr dag og videre til 26.000-30.000 fat pr dag i 2026, fra et nivå på 37.000-39.000 fat pr dag i år. Samtidig ventes driftsinvesteringene å holde seg rundt et midtpunkt på 3,5 milliarder kroner de kommende to årene.

Samlet sett skriver Fearnley Securities at resultatene kom litt under meglerhusets estimater. Fearnley mener at selskapets investerings- og produksjonsutsikter gir en viss nedsiderisiko for 2025- og 2026-estimatene. Imidlertid er meglerhuset positive til aksjen, og mener selskapets rabatt til netto eiendelsverdi (NAV) er for høy.

Hovedindeksen på Oslo Børs endte ned 1,25 prosent til 1.431,41 poeng, omsatt for 6.068 millioner kroner.