<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

Flere hundre millioner opp i røyk

Kursraset i Nordic Semiconductor gir konsernsjef Svenn-Tore Larsen en aksjeskrell på nesten 50 millioner kroner. For den mediesky investoren Arne Græe er tapet ti ganger så stort.  

    Publisert 7. feb. 2023 kl. 11.33
    Oppdatert 7. feb. 2023 klokken 16.41
    Lesetid: 2 minutter
    Artikkellengde er 386 ord
    EIER AKSJER: Konsernsjef Svenn-Tore Larsen i Nordic Semiconductor eier selv aksjer for store verdier i Nordic Semiconductor. Foto: Adrian Nielsen

     

    Nordic Semiconductor raser på Oslo Børs etter å ha lagt frem en særs svak fjerdekvartalsrapport. Omsetningen var godt under forventning, men rapporten inneholdt også et varsko om hva som venter.

    I 2023 så Nordic Semiconductor for seg en omsetning på 1 milliard kroner, men denne målsetningen legges nå helt til side.

    Markedet reagerte med å sende aksjekursen i halvlederprodusenten ned 18 prosent til 140 kroner, etter at handelen i selskapet var stanset i flere minutter etter at åpningsbjellen ringte.

    Store papirtap

    Børskollapsen rammer flere store investorer, som på kun få minutter led store papirtap. Den som blør mest, er den mediesky investoren Arne Græe, som gjennom sitt Kypros-registrerte selskap Accelerator er nest største aksjonær.

    Før kursraset satt Græe på aksjer for tett opp mot 3 milliarder kroner, som tirsdag morgen har krympet med over 500 millioner kroner.

    På topp i september i 2021 eide han Nordic Semiconductor-aksjer for 5,5 milliarder kroner. Græe kom inn som styreleder i forbindelse med børsnoteringen på 90-tallet, og til tross for dagens fall, har investeringen vært gullkantet. Finansavisen har tidligere skrevet at kostprisen til Græe er rundt 10 kroner.

    Græe får følge av Edvin Austbø, som også kom inn på eiersiden tidlig. Aksjer for 340 millioner er blitt til 280 millioner kroner for Austbø, med andre ord et papirtap på 60 millioner kroner. Ved siden av virksomhet innen bolig, buss, camping, butikkinnredning og VVS, har Robert Urbanski fra Askim slått seg opp på aksjer – blant annet i Nordic Semiconductor. Gjennom TTC Invest sitter han på 1,8 millioner aksjer og har et tap på 55 millioner kroner.

    STYRTRIKT FIRKLØVER: Richard Urbanski, Arne Græe, Edvin Austø og Tore Engebretsen eier aksjer i Nordic Semiconductor. Foto: Finansavisen

    La frem tall

    Svenn-Tore Larsen la tirsdag morgen frem den skuffende rapporten for markedet og veide nok ordene sine godt. Han satt nemlig på Nordic-aksjer for 329 millioner kroner gjennom selskapet Poseidon – investeringsselskapet han eier sammen med forretningsanalytiker Thomas Angelidou Larsen i Nordic Semiconductor. De to har et papirtap på 45 millioner kroner.

    Nordic Semiconductor har også vært et børseventyr for investor Tore Engebretsen. Finansavisen kjenner ikke til kostprisen på Engebretsens aksjer, men ettersom han satt 13 år som styreleder, fikk han hamstret på lave kurser. Via investeringsselskapet Passesta er Engebretsen tiende størst på eierlisten med aksjer for 459 millioner kroner. Prisen på Engebretsens aksjer har falt med 81 millioner kroner tirsdag morgen.