<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

– Vi er nok fortsatt litt naive

En markant økning i svindelsaker til tross – NHOs medlemsbedrifter melder om en tilbakegang i opplevd trusselbilde.

Publisert 29. okt. 2023 kl. 14.27
Lesetid: 2 minutter
Artikkellengde er 471 ord
MÅ HEVE GUARDEN: Kari Olrud Moen i Finans Norge og Ole Erik Almlid i NHO mener næringslivet må ta større ansvar for egen IT-sikkerhet. Foto: Iván Kverme

– Vi hadde ønsket at bevisstheten hadde økt. Funnene er ganske lite oppløftende, sier NHO-sjef Ole Erik Almlid.

Alle piler peker samme vei: Norsk næringsliv står overfor et stadig mer komplekst og utfordrende digitalt trusselbilde. Industriell spionasje, avansert teknologi i hendene på angriperne og en kraftig økning i svindelforsøk er den nye realiteten for norsk næringsliv.

Likevel viser en fersk undersøkelse blant NHOs medlemsbedrifter en tilbakegang i oppfatningen av trusselbildet.

NHO-sjefen er oppgitt. DNB melder at trusselen er helt reell. Og Finans Norge-sjef Kari Olrud Moen ber næringslivet se til finansbransjen.

– Det er helt tydelig at vi må få opp guarden litt. Bevisstheten må opp, sier Almlid.

Større tap

I fjor rapporterte norske banker tap på 614 millioner kroner som følge av svindel. DNB alene ble angrepet for totalt 1,2 milliarder, og bankens sikkerhetsavdeling melder om konstante svindel- og hackerangrep på bred front.

Høy tillit og mye penger gjør norske bedrifter til foretrukne mål for cyberkriminelle, viser tall fra DNBs sikkerhetsavdeling.

NHOs medlemsundersøkelse viser samtidig en klar dissonans mellom det faktiske trusselbildet og bedriftenes opplevelse av det.

– Hvorfor er det slik?

– Vi er nok fortsatt litt naive, sier Almlid.

– Det handler også om prioriteringer, sier Kari Olrud Moen, adm. direktør i Finans Norge.

Systematisk arbeid

Moen viser til at finansnæringen lenge har viet cybersikkerhet og svindel større oppmerksomhet og over tid bygget mer kompetanse rundt feltet enn andre næringer.

– Generelt er kunnskapen høyere og man har valgt å prioritere digitale trusler, både i form av store investeringer i sikkerhet og å bygge sikkerhetskultur. Samtidig ser vi at tapene på svindel begynner å bli store, for 2022 kom tap på svindel opp i over 600 millioner, et stort tall, sett for eksempel opp mot samlede bokførte tap på utlån på om lag 2 milliarder kroner for samme periode, sier hun.

Økende kompleksitet og profesjonalitet blant kriminelle fordrer ifølge Moen at man må jobbe annerledes.

– Det krever systematisk innsats og i større grad at man samarbeider med andre aktører.

Også Almlid etterspør større grad av samarbeid mellom det offentlige og det private. Og peker spesielt på det private næringslivet med oppfordringen.

– På mange områder fungerer ikke offentlig-private samarbeid, men på akkurat dette feltet fungerer det godt, og det er næringslivet som må ta et steg opp, sier han.

– Næringslivet må selv ta større ansvar for å styrke sin digitale kompetanse og bevissthet om trusler. Og flere bedrifter må tørre å anmelde når noe skjer.

Finansierer krim og terror

Kostnaden ved å ikke ta trusselbildet er stor, poengterer begge. Og at unnlatelse bidrar til å finansiere organisert kriminalitet.

Ifølge Økokrim brukes pengene blant annet til å understøtte kriminelle gjengmiljøer, kriminalisere unge som muldyr i hvitvasking og finansiere terror.

Almlid ønsker at bedriftene tar ansvar.

– Vi ønsker at bedriftseierne i større grad involverer seg, sier han.

– Hva gjør dere for å øke bevisstheten?

– Det blir å jobbe med holdninger og få næringslivet til å forstå at sikkerheten må prioriteres, sier Moen.