<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

Fusjonerer milliardinvesteringer til ny cybersikkerhetssatsing

DNV ser betydelig vekst i cybersikkerhet. Etter å ha gjennomført milliardinvesteringer de seneste årene slås konsernets cyberressurser sammen til nye DNV Cyber.

Publisert 12. feb. 2024 kl. 07.22
Lesetid: 3 minutter
Artikkellengde er 502 ord
CYBERSATSING: Liv Hovem, dirketør for DNV Accellerator og konsernsjef Remi Eriksen i DNV vil kombinere selskapets kompetanse i de ulike industriene med sterke cybersikkerhetsmiljøer det har investert i. Foto: Iván Kverme

– Det blir en betydelig enhet på rundt 500 mennesker, med tilstedeværelse i flere europeiske land, sier konsernsjef Remi Eriksen i DNV.

DNV satser hardt på cybersikkerhet når selskapet nå samler samtlige sikkerhetsressurser i det nyetablerte DNV Cyber.

Enheten får i oppgave å sikre IT-miljøer og industrielle kontrollsystemer på tvers av en rekke bransjer hvor DNV opererer.

DNV Cyber er blitt til etter at selskapet over flere år har posisjonert seg gjennom oppkjøp – først av det Amsterdam-baserte industrielle sikkerhetsselskapet Applied Risk i 2021, og mer nylig, Helsinki-baserte Nixu i fjor.

Gjennom de to transaksjonene alene er 1,3 milliarder kroner investert i cybersikkerhet.

Industriell knowhow

– Cybersikkerhet er en viktig del av vår vekststrategi, og en definerende risiko for det kommende tiåret, sier Eriksen.

Han forklarer at DNV Cyber kombinerer Nixus portefølje av IT og outsourcing av cybersikkerhetstjenester med Applied Risks kompetanse innen sikring av industrielle kontrollsystemer og DNVs bransjekunnskap fra industrier med kritisk infrastruktur.

– Samlet blir dette en virksomhet som leverer på alle aspekter av kunders behov innen cybersikkerhet, fortsetter konsernsjefen.

Mange tilbydere

Antallet tilbydere av IT-sikkerhet er mange. Eriksen understreker imidlertid at antallet aktører som besitter den kombinerte kompetansen om IT og den industrielle, operasjonelle teknologien (OT) er langt mer begrenset.

– Det er mange aspekter ved sikkerhet, og få som har industriforståelsen vi har – spesielt innenfor energi og shipping. Vi ser et økende marked i takt med økt digitalisering at man må ha bedre kontroll på det digitale, sier Eriksen.

– Hvorfor akkurat nå?

– Prosessen med å komme dit vi er i dag har pågått over lang tid, der det blant annet tok tid å ta Nixu av børs.

Liv Astri Hovem, direktør for DNVs Accelerator-divisjon hvor cybersikkerhetssatsingen sorterer under, poengterer samtidig at det som skjer i Europa har gitt endrede markedsbetingelser.

– Det geopolitiske bildet har aktualisert nødvendigheten av bedre cybersikkerhet. Vi har gått fra en situasjon der risikoen var at ting gikk i stykker, til at personer eller aktører har intensjon om å gjøre skade eller skape usikkerhet, sier hun.

– Det er viktig fordi når vi snakker om angrep på IT, snakker vi om finansielle omdømmemessige konsekvenser, mens vi med OT også snakker om helse, liv og miljø.

Del av tjenestetilbudet

Det sammenslåtte selskapet skal ifølge DNV samarbeide med kunder og sikkerhetsmiljøer for å drive innovasjon og beste praksis i bransjen, og vil dra nytte av selskapets innovasjonsprogram der 5 prosent av inntektene reinvesteres i FoU.

Konsernsjefen understreker at kritisk størrelse, spennende kunder og satsing på AI er viktige faktorer for å tiltrekke seg høyt etterspurt sikkerhetskompetanse.

Det blir også et sentralt nytt produkt i selskapets leveranser.

– Cybersikkerhet vil bli en mer integrert del og kommer på toppen av tjenestene vi allerede leverer. Vi kjenner konsekvensbildet og vi har kundene, så det vil være vår inngangsport.

– Mangel på cyberkompetanse

– Blir det flere oppkjøp?

– Oppkjøp er en del av bildet. Vi har en sterk balanse, så det er ikke kapital det står på, men mer mangelen på cyberkompetanse.

– Vi tror det vil være lettere å tiltrekke seg de beste hodene når du har en tydelig posisjon i Nord-Europa, spennende kunder og større geografiske tilstedeværelse.