Hvorfor gir aldri Autostores ordrebook seg utslag i høyere inntekter? Aksjemarkedet har sittet med setebeltene fastspent i to år etter ordreboomen som skulle sende inntektene til værs. Men ingenting har skjedd, og nå har analytikerne begynt å stille spørsmål.
SpareBank 1-analytiker Øyvind Mossige har advart mot Autostore-aksjene siden høsten 2022. Han har lenge fulgt avviket mellom ordreinngang og inntekter. Torsdag grillet han Autostore-ledelsen etter svært skuffende kvartalstall.
– Durasjonen har økt
– De seneste to årene har det vært greit samsvar mellom ordreinntak og inntekter. Ordreinntaket snittet på 160 millioner kroner i kvartalet. Ganger man det med fire får man 640 millioner, som var der inntektene endte i fjor, og skal ligge i år, sier Øyvind Mossige.
– Men i perioden før var det sterk vekst i ordreinntaket. Derfor skulle man tro at inntektene skulle vokse mer enn de har gjort. Durasjonen på backlogen har økt. Det kan skyldes at de får ordrer lenger frem i tid slik at det tar lenger tid før det blir inntekter. Det er det sier de selv, sier Mossige.
– Alternativt kan det være et element at ordrene de har fått bare fortsetter å skyves ut i tid. Ordreboken blir eldre og eldre. Jeg har spurt Autostore om dette, men de sier det ikke er tilfelle, men vi har ikke innsikt, sier han.
– Usikker på kvaliteten
– Selskapet sier det ikke er minimalt med kanselleringer, så da må vi stole på det. Men de bekrefter at durasjonen øker. Det betyr at ordrene ligger langt frem i tid, sier Mossige.
– Det man har sett er at ordrer fra tidlig i 2023, som man trodde skulle eksekveres i 2023 og 2024 tenderer til å forskyves. Kundene venter uten at det koster kunden noe. I stedet for å kansellere sier de heller at ordren kan ligge på vent i seks måneder. Da er det økt risiko for at det vil skje kanselleringer selv om det ikke skjer nå. Derfor blir markedet usikkert på kvaliteten på ordrereserven, sier han.
Mossige er ikke alene om å være skuffet. «Big miss», er konklusjonen til Arctic-analytiker Kristian Spetalen. Han angriper det samme som Mossige: «Markedet stiller spørsmål til kvaliteten i ordreboken», skriver han i en oppdatering til kundene.
Etter kvartalspresentasjonen skriver han derimot at han ble noe lettet da ledelsen signaliserte en sekvensiell vekst i inntektene i andre halvår.
«Når det gjelder ordreinngang startet andre kvartal bra, men endte dårlig. Ledelsen la imidlertid vekt på å modellere veksten etter noen lengre trendlinjer, noe som gir en viss trygghet inn i andre halvår. Vi tror at ordreinngangsestimatene fremover vil bli justert ned med frem prosent, noe som også vil påvirke inntektene for 2025 og 2026» skriver Spetalen i en oppdatering etter kvartalspresentasjonen.
Han skriver også at meglerhuset vil vente til tredje kvartal før de gir selskapet en revurdering. Det har for øvrig en kjøpsanbefaling med kursmål på 23 kroner.
– Generelt sett er det nok tøft for dem i dagens makroklima. I forhold til investeringscaset mener jeg at dagens rapport ikke endrer det overordnede, men at underliggende etterspørsel er dårligere enn hva vi først antok, som betyr en lavere base å vokse ut fra, sier Spetalen til Finansavisen.
Videre forteller Spetalen at de mener aksjen burde kjøpes nå på et kursfall på over ti prosent.
– Vi tror ikke konsensus bør ned mer enn det. Selv om selskapet mister kredibilitet i dag så er det flere datapunkter som støtter opp under omtrent flat topplinjeutvikling i 2024, og ergo at aksjen fortsatt er billig på relativen, avslutter han.
– Kan ende med kanselleringer
Emilie Krutnes Engen, analytiker i DNB Markets, var blant de første til å stille spørsmål vedrørende backloggen til robotlagerselskapet under kvartalspresentasjonen torsdag.
– Selskapet hevder selv at de ikke har sett noen kanselleringer av ordre og at mesteparten av forsinkelsene som forårsaket at nedjusteringen i guiding mot slutten av 2023 nå er levert. Likevel, vil vi si at det er en risiko for at prosjekter som skyves frem i tid til slutt kan ende med en kanselleringer, sier hun til Finansavisen.
I første kvartal meldte selskapet at ordrereserven ga et godt fundament for vekst i 2024. Denne uttalelsen var ikke å finne i dagens rapport.
– Vi forstår at det kan være noe usikkerhet knyttet til timing på prosjekter, likevel virker det som at utsiktene for resten av 2024 har forverret seg sammenlignet med hva selskapet har indikert tidligere, sier Krutnes Engen.
– Fra å guide på vekst i 2024, indikerer de nå at de forventer sekvensiell vekst i andre halvår, og slik vi forstår det, at mesteparten vil komme mot slutten av året.
Videre sier hun at hun får inntrykk av at selskapet ser en økende andel av prosjekter med lengre implementerings- og leveringstid enn tidligere. Det tolker hun som et tegn på at selskapets ordrereserve strekker seg lengre ut i tid.
– Selv om ordrereservene er noe høyere i andre kvartal sammenlignet med slutten av 2023, tror vi derfor at den sekvensielle veksten i andre halvdel vil være moderat.
Bekymret for økt konkurranse
Videre sier Krutnes Engen at makroøkonomisk usikkerhet og utsettelser av investeringsbeslutninger fortsetter å legge en demper på veksten i AutoStore. Samtidig venter hun at konkurransen vil øke.
– Vi mener selskapet må fortsette å investere for å være konkurransedyktige også fremover, til tross for at veksten sannsynligvis uteblir på kort sikt. På lengre sikt er vi fremdeles bekymret for at økt konkurranse kan legge press på marginene, både fordi bidrar til økt prispress, men også fordi selskapet må investere mer i markedsføring, salg og R&D, sier hun.
Analytikeren tror konsensus omsetningsestimater vil justeres ned rundt ti prosent etter dagens tall.
– Selv om ordreinntaket kan variere fra kvartal til kvartal, må vi se en betydelig forbedring i ordreinntaket over de neste kvartalene, dersom vi skal tro på en forbedring i topplinjen neste år. Selv om vi mener AutoStore er posisjonert for vekst når markedsutsiktene bedrer seg, er usikkerheten på kort sikt fortsatt stor, sier hun.
– En timing-sak
Mangel på en konkretisert guiding og fraværet av vekstkommentaren fra første kvartal, var blant spørsmålene Finansavisen hadde til selskapet etter torsdagens tall.
«Mens ordre for kvartalet er ned 23 prosent sammenlignet med første kvartal, ser vi at første halvdel av 2024 ligger åtte prosent høyere enn året før. Likevel ser vi at prosjekter har noe lenger konverteringstid noe som slår inn både på ordre inntak nivå og inntekt - en timing-sak mer enn kvalitet», svarer Nili Eslah, investorkontakt i AutoStore på mail.
«Som tidligere kommunisert skyldes lenger konverterings tid en utfordrende makro situasjon samt kompleksitet av ordreboksammensettingen, med en økende andel av større høykapasitetsprosjekter».
Videre skriver Eslah at de ikke ser kanselleringer av ordre i ordreboken, og at deres verdiforslag til kunder ikke er endret.
«Vi har i løpet av de siste årene sett mindre og nye aktører i markedet, men vi opplever ikke at vårt konkurransefortrinn har endret seg. Merk at vi er markedsledere i vårt segment som fortsetter å ta markeds andel, og har over 1.500 systemer installert - en størrelse som ikke er sammenlignbart med noen andre» svarer Eslah.
Han vil ikke gi noen varsel på når markedet bedrer seg.
«Det er vanskelig å forutse, men en forbedring i makrobildet og økonomisk vekst vil bidra».